Folkmusik – traditioner och förnyelse
Folkmusik är vår äldsta musiktradition. Den har rötter ända tillbaka till den första musiken. Det finns ben som är tiotusentals år gamla med hål i sig – forskarna är säkra på att detta är flöjter. I vissa naturliga grottor finns det stalaktit-taggar i taken som har repor och märken på sig. Om man slår på märkena får man toner som låter vackert inne i grottorna.
Människan har alltid lekt med sin omgivning och undersökt hur den kan användas. I kombination med dans används musiken ofta med religiösa syften i urfolkssamhällen, på liknande sätt som den kanske gjorde för flera tusen år sedan.
Varför används musik i många religioner tror du?
En kopia på en 40'000 år gammal flöjt, gjord av vingbenet från en gam.
Digeridoo, ett ihåligt träd som man spelar på. Han som spelar hör till ett urfolk i Australien.
Svensk kulning. Man kallar på korna med stark sång.
Folkmusiken idag balanserar mellan att bevara traditionerna och förnya sig. Man debatterar: Ska man ha elektriska instrument eller inte? Är det viktigt att man dansar till musiken?
I Sverige finns det partier som sagt att man borde hålla den svenska musiken svensk. Andra säger att det inte går, man menar att folkmusiken hela tiden förändras – den lät t.ex. annorlunda förr i tiden – och att det blir onaturligt att förstelna den.
Vad tänker du? Är det viktigt att bevara sin tradition? Fundera lite på argument för och emot. Titta på videon om Kulning och videon om Drängarna.
Om du vill bli min fru, Drängarna. Bevarar detta den svenska traditionen eller inte?
En samisk aktivist protesterar mot en gruva i Sápmi genom att jojka, en samisk sångteknik.
Folkmusik kan användas som en symbol för nationen och för nationalistiska idéer, på gott och ont. Minoritetsgrupper har fått sin folkmusik förbjuden genom historien, för att trycka ner deras motstånd. I t.ex. Sverige förbjöds samer att jojka.
När popmusiken började spridas utanför Europa började flera ledare i Asien och Afrika att göra motstånd. De tyckte att popmusiken var omoralisk, sexualiserad och gjorde människor alldeles för positivt inställda till USA och Europa. I vissa länder förbjöd man popmusik. I stället skulle alla lyssna på sitt lands folkmusik och militärmusik, och lära sig älska sin tradition.
Men det är svårt att stoppa något som är populärt. Fler och fler människor anser nu att man måste följa med sin tid. Istället uppmuntrar man artisterna i sitt land att blanda popmusikens uttryck med sitt eget lands folkmusik. På detta sättet har flera musikstilar uppstått som låter typiskt för sina länder.
Ett exempel är arabisk popmusik som tar traditionella instrument (trummor, flöjter) och rytmer (t.ex. malfouf-rytmen), och blandar detta med popmusikens typiska digitala instrument och effekter. Maher Zain från Sverige har blivit världskänd med ett sådant uttryck.
Tunak tunak tun, indisk popmusik från punjab. Blandar digitala instrument och punjab-indiska folktraditioner.
Salsa kommer från Kuba. Men innan Kuba erkände musiken gömde sig salsamusiker i New York. Man känner igen musiken på gurkan (till vänster) och pianots rytmer.
Det kan också gå åt andra hållet, att de styrande stjäl ny folkmusik. I Brasilien uppstod Samba när olika folkgrupper blandade sin folkmusik, i de fattiga favela-områdena. Ledarna i Brasilien ville ha typisk europeisk musik. Men när de märkte att alla älskade samba, så vände de helt. De sade ”Detta är Brasiliens identitet, detta är vår musik”. Samba började sedan användas för att sprida en positiv bild av ledarna.
Salsa har uppstått på ungefär samma sätt i Kuba. Efter kubanska revolutionen markerade Fidel Castro en ny tidsepok genom att tillåta salsa på gatan, i motsats till föregående regering.
Samba från Brasilien. Man har enorma trumgrupper som spelar på olika slagverk. Låten handlar om att vara fri, flyga fritt. Gruppen ska tävla med denna låt på karnevalen i Februari.